1. Haberler
  2. Bilgisayar & İnternet
  3. Klavye Kısayol Tuşları

Klavye Kısayol Tuşları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Klavye Bilgisi ve Kısayol Tuşları

Bilgisayarınızda en temel araç klavyedir. Çünkü klavyenizdeki herhangi bir sorunun basit bir çözümü olsa da siz bu çözümü bilmiyorsanız, elinizdeki son model bilgisayar bile hiçbir işe yaramaz. Mouse olmadan, klavye ile birçok işleminizi gerçekleştirmeniz mümkün ancak bunlar birçok tuş kombinasyonu ile gerçekleşmektedir. Birçok bilgisayar kullanıcısı bırakın bu tuş kombinasyonlarını, klavye üzerinde bulunan birçok tuşu kullanmıyor. Bu tuşların en başında yukarıda resimde gördüğünüz gibi F1, F2 … diye sıralanan tuş grubudur. Bunları hemen sağ tarafındaki print screen (psc), scroll look (slk)… tuşları takip eder. Elbette bunların hepsini bilmemiz bile işlerin yolunda gideceği manasına gelmez. Eğer bölgesel dil ve seçenekler ayarını bilmiyorsak, ekranda Türkçe karakterler yerine belki Rusça, belki Japonca harfler çıkacaktır. Bu derste klavye ile ilgili birçok konuya değineceğiz. İlk olarak klavye üzerindeki birçoğunun bilmediği tuşları tanıyarak başlayalım

Esc

Geçerli bir görevi iptal etme

F1

F2

Seçili bir dosyaya yeniden isimlendirme

F3

Dosya ve klasör arama

F4

Bilgisayarım veya Windows Gezgini içinde, Adres çubuğu listesini görüntüleme.

F5

Etkin pencereyi yenileme.

F6

Pencere içindeki veya masaüstündeki ekran öğeleri arasında, başlatıldıkları sıraya göre geçiş yapma.

F7

F8

F9

F10

Etkin programın menü çubuğunu etkinleştirme.

F11

Ekrandaki pencerede bulunan araç çubuklarını temizler.

F12

Print Screen

Saklamak istediğiniz bir ekranı bu tuşla yakalıyorsunuz.

Scroll Lock

Pause Break

Insert

Delete

Dosyaları siler veya metinleri sağdan sola doğru siler.

Home

Bir sitenin en baştaki görüntüsünü pencereye getirir.

End

Bir sitenin en sondaki görüntüsünü pencereye getirir.

Page Up

Mouse ile yukarı kaydırmanın yaptığı görev.

Page Down

Mouse ile aşağı kaydırmanın yaptığı görev.

Num Lock

Sağ taraftaki numaraların kilitlenmesini sağlar.

Tab

Caps Lock

Metine büyük harfle başlamanı sağlar.

Windows

Başlat menüsünü açar.

Alt(Alternate)

Ctrl tuşuna benzer. Tuşlara dördüncü bir görev vermek için kullanılır. Genel bir anlamı yoktur.

Shift

Büyük harf yada tuşun başka bir işlevini kullanma özelliği sağlar.

Ctrl(Control)

Yukarıda bulunan açıklamalar tuşların sadece bir özelliğini anlatıyor. Ancak bu özellikler dışında, yukarıda da belirttiğimiz gibi yüzlerce tuş kombinasyonları ile yeni işlevler kazanıyor. Bunları bir çırpıda ezberlememiz elbette mümkün değil. Ancak bunları kullanmaya kendimizi alıştırdığımız takdirde çok büyük bir pratiklik kazanacağımızda şüphesiz… Şimdide çok işe yarayan bazı kısayol tuşlarını anlatalım.
ÖNEMLİ NOT: PC tipi bilgisayarlarda, klavyede bir tuşa bastığınızda, klavye bu tuşa karşılık gelen karakteri bilgisayara göndermez. Tek yaptığı, klavyenin hangi tuşuna basıldığına ( örneğin, üçüncü sıranın soldan dördüncü tuşu gibi ) ilişkin bir bilgi göndermektedir. ( Teknik ağızla: Scan Code ) Bu tuşun ne anlama geleceğine, o sırada çalışmakta olan program karar verir. Zaten klavyeyi Türkçeleştirme( yada Japoncalaştırma ) programları bu mantıkla çalışmaktadır.

Ctrl + Z

Geri alma

Crtl + X

Kesme

Ctrl + C

Kopyalama

Ctrl + V

Yapıştırma

Ctrl + A

Tüm nesneyi seçme

Shift + Delete

Geri dönüşümü olmaksızın silme

Alt + Enter

Dosyanın özelliklerini açma

Alt + F4

Pencereyi kapatma (bil. kapatma)

Alt + Tab

Programlar arasında geçiş

Ctrl + Alt + Del

Görev yöneticisini açma

Windows + D

Masaüstünü gösterme

Klavye ile ilgili ana konular bunlardır. Bunların dışında kalan konular ise engelli insanların bilgisayarı kullanması için gerekli olan durumlardır. Bunların üzerinde durmayacağız. Bunun dışında işimize yarayacak bir püf noktasına değinmeden geçemeyeceğim. Herhangi bir programa kısayol tuşu atanabilir mi? Evet, atanabilir. Bunun için yapmamız gereken adımlar şunlardır.

– Öncelikle başlat menüsünden bir program seçiyorum.Seçmek istediğim program Word olsun…

-Word programının üzerine mouse getirip, sağ tıklıyoruz. Çıkan sekmelerinden Özellikleri seçeceğiz.

-Karşımıza çıkan Özellikler penceresinde, Kısayol Tuşu yazan bölümde büyük bir ihtimalle “Yok” yazacaktır. İşte bu bölüme bir kez tıkladıktan sonra atamak istediğimiz tuş kombinasyonunu yazıyoruz.

Ben Ctrl + 1 tuş kombinasyonu kullandım. Belki aklınıza şu soru gelebilir. Neden karışık bir tuş atadık da, onun yerine a,b,c… gibi tek bir harf atamadık. Bunun sebebi çok basit. Mesela Tuşu “a” olarak atadınız. Klavyede her “a” tuşuna bastığınızda Word dosyası veya atadığınız program açılacaktır. O yüzden çok nadir kullanabileceğiniz bir tuş kombinasyonu seçerseniz ilerde buna benzer bir problem yaşamazsınız.

Ayrıca yukarıdaki resimde “Çalıştır” bölümünde listeleme tuşuna bastığımızda “Normal Pencere”, “Tam Ekran”, “Simge Durumuna Küçültülmüş” diye 3 özellik çıkacaktır. Bunlar o program açılırken ne şekilde açılacağını göstermektedir. Buda sizin isteğinize kalmış bir ayardır.

NOT: Programın kısayolu hızlı başlatta ise ve siz oradan kısayol tuşu atamak isterseniz, kısayol tuşu atasanız bile çalışmaz.

Kısayol konusuna girmişken, herhangi bir dosyanın kısayolundanda bahsedelim. Birçoğumuz ödevleri mizi eğer word, powerpoint veya excel de hazırlarken, hazırladığımız dosyayı belgelerime yada herhangi bir yere kaydediyoruz. O ödevle devamlı alakadar olduğumuzdan, ödev dosyasını masaüstüne kısayol olarak gösteriyoruz. Ödev ile işimiz bittikten sonra diskete, usb ye yada herhangi bir yığın depolamaya; eğer masaüstündeki “ödev” kısayolunu diskete atarsak, disketi bir başka yerde açtığımız zaman dosya açılmaz. Bu konu çok dikkat edilmesi gereken bir konu !..

KAYNAK: Kim Korkar Hain Bilgisayardan?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir